Email: caoi.ir@post.com Telegram ID: @caoiran

IN THIS PART, YOU WILL ACCESS TO THE PROJECTS DESIGNED AND CONSTRUCTED BY IRANIAN ARCHITECTS INSIDE AND OUTSIDE OF IRAN.
TO KNOW ABOUT HOW YOU COULD SUBMIT YOUR PROJECT, PLEASE CONTACT US!

Shadow
Slider

Zafaraniyeh Garden Complex

/32

 

PROJECT GENERAL INFORMATION

 

Name: Zafaraniyeh Garden Complex

Location: Emami st., Makooyipour st., Behzadi Blvd., Zafaraniyeh, Tehran, Iran

Architecture Firm: Olgoo Co.[]

Architect: Mehran Khoshroo

Design Team: Almara Melkomian, Mehdi Atashbar, Amir masoud Nafisi, Adel Ataei, Soudabe Qorbani, Nastaran Namvar, Tannaz Khoshroo, Niloofar Esmaeili, Reyhane Miraftab, Sepide Ghabelzede, Amir Hossein Mohebi, Torang Asadi, Hashem Karimi

Date: 2009-2016

Site Area: 6800 sqm

Ground Floor Area: 2100 sqm

Built Area: 35000 sqm

Type: Residential

Landscape: Alireza Bayat, Neda Adiban

Structural Consultant: Farzan Hadad Shargh

Mechanical: Ali Afsharian, Fereydoon Mohimani, Alireza Nazari

Electrical: Mohammad taqi Rahimi, Pirouz Masoumi

Supervisor: Javad Hadavandi

Lighting consulting: Arian Kohan Co.

Client: Sohrab Asadi

Photographer: Mohammad Hassan Ettefagh

Award: 3rd place in Memar Award, in the section of Residential Apartment category, 2016

Budget: N/A

 

Zaferaniyeh garden complex is a housing project with 64 residential units and a total area of 35000 square meters, in 12 floors above the ground, and 3 floors under the ground. The building site is situated in a 6500 square meters garden in northern parts of Tehran.

  • Design process:

Avoiding cutting the site trees was of utmost importance when we were trying to imagine the building foot print according to local regulations; thus two individual masses were arranged on the ground, with some connections under the ground accordingly.The concept of plant boxes as a representation of the interacting city life and nature was envisioned to sculpt the mass volume.

Therefore the basic mass was ingroupingsf2to5 story wooden boxes. Extrusion and subtraction of these groups made new outdoor surfaces with minimum height of 2 floors beside the residential units, which were suitable for tree boxes.

Recycling of rain water trough made us able to use it for Irrigation and flush tanks –using a gray piping system. This way we developed a big number of trees on balconies and outdoor living surfaces. After setting the trees, we got both privacy and a new micro-climate on the balconies and beyond. Providing privacy using ever-green leaves and an automated Irrigation system, assures lasting mutual view from both the apartments and the city with a response to Tehran’s polluted air.

During the time needed for the growth of façade plants, the project creates new views for itself and it is not depended on environment’s view.Having a tree beside the façade, makes a new vertical neighborhood; as caring for plants in the lower floors provides vertical privacy and a green view for upper floor.

A roof garden with an area of 2000 square meters, including a sky-bridge as gazebo, a vegetables garden, and a gathering place, is there for people to use as a landscape of the surroundings, with a great view and sufficient privacy(outdoor living). There are over 20 types of houses, ranging in from 220 to750 square meters. Each of these are different from the others, in terms of size, balcony and layout, including large family apartments and twin-level penthouses. At least 65% of their perimeter is faced outside, which makes pleasant opportunities for view.

  • Facade

The Concrete structure, wooden plant box, and painted fiber-cement panels as base, are general materials. But the main facade material is the green film of trees, which grows by the project and gives a dynamic face to the facade. The exposed concrete covered many interior and exterior surfaces and lowered the cost of the project. A modular rhythm of double height windows are wrapped around the volume to make the scale of building smaller.

 Projects-Social 2 Projects-Social 3 Projects-Social 4

Read 2380 times Last modified on Tuesday, 15 November 2016 21:27