Email: caoi.ir@post.com Telegram ID: @caoiran

IN THIS PART, YOU WILL ACCESS TO THE PROJECTS DESIGNED AND CONSTRUCTED BY IRANIAN ARCHITECTS INSIDE AND OUTSIDE OF IRAN.
TO KNOW ABOUT HOW YOU COULD SUBMIT YOUR PROJECT, PLEASE CONTACT US!

Shadow
Slider

Villa 101

 

PROJECT GENERAL INFORMATION

Name: Villa 101

Location: Kuhsar, Alborz province, Iran

Architecture firm: Method Architects []

Architect in charge: Vahid Ghodsi

Date: 2016

Built Area: 500 sqm

Type: Residential

Civil engineer: Majid Gatmiri

Mechanical Consultant: Mehdi Bazargani

Electrical & Lighting Consultant: Behnam Momeni

Project Manager: Taban Hajimirza, Majid Gatmiri

Construction: Saramad Sakhteman Co.

Construction Director: Mohammadreza Eshrati

Supervisor: Vahid Ghodsi, Siavash Mehdizadeh

Landscape Designer: Vahid Ghodsi

Green Space Consultant: Golnar Pazira, Fatemeh Haghighat

Photographers: Babak Toosipour, Deed Studio, Vahid Ghodsi, Amir Keshavarzian

Budget: N/A

Villa 101 is Located out of the city, this residence is in a garden as one unit of a large complex of villas. In spite of the flexibility came from the big area of the site, the project faced a certain specifications and challenges such as specific shape and orientation of the site, building regulations and construction, client’s requests, etc.

Project’s site is a 128*40 square which despite its length is relatively limited in width. Because of the adjacency to the neighboring units considering the size, proportions and functions of the building – there were number of limitations to reach the design intentions like privacy, front and back yard connection, as well as some regulations regarding building placement.

The Building relationship to its environment was the basis of its design, mainly inside connection to the outside; as the building is seen as an entity in its environment. Definitely, this connection must had been achieved while privacy and functionality of the building are well considered. Due to adjacency to neighboring units on both sides in a relative close distance, the initial mass came with solid and closed surfaces on sides. This contrasts with the transparent and open surfaces on south and north sides. Two perpendicular axes formed the accesses and connections to the sides of the building from which the side axis shifted to achieve required access, light and view. Four cubes emerged by the axes and that were scaled depending on each space specific demands and qualities.

 

 

 Projects-Social 2

Read 1664 times Last modified on Sunday, 19 March 2017 00:09