Email: caoi.ir@post.com Telegram ID: @caoiran

IN THIS PART, YOU WILL ACCESS TO THE PROJECTS DESIGNED AND CONSTRUCTED BY IRANIAN ARCHITECTS INSIDE AND OUTSIDE OF IRAN.
TO KNOW ABOUT HOW YOU COULD SUBMIT YOUR PROJECT, PLEASE CONTACT US!

Shadow
Slider

Shiraz Tourist Information Center

 

PROJECT GENERAL INFORMATION

 

Name: Shiraz Tourist Information Center

Location: Chamran Blvd ,Shiraz ,Fars

Architect: Ali Sodagaran

Civil Engineer: Jamshid Montakhab

Date: 2009

Area: 200 sqm

Type: Office Building

 

The building is situated in the north-western perimeter of the city of Shiraz, known as Chamran Gardens, which is a historical and touristic resort for both locals and tourists. Besides offering tourist services (tourism exhibitions, tourism information, leisure tours and relevant publications) the center intend to conduct public surveys, develop direct public relations and draw people’s attention towards and encourage them to invest in tourism and handicraft industries. Precondition to achieving the abovementioned goals was to develop a proportional, functional and memorable form and space to remind the public of dynamism, vigor and creativity which characterize the organization; the building, as an urban symbol, was to challenge visitors’ curious minds and offer them a brand new vantage point over the subject of cultural heritage and tourism.

The building mass rises above the ground to lead the visitors into the exhibition-which is along the pedestrian passageway-without any visual restrains. Visitors pass through a sequence of pictures from both national and foreign tourist attractions. (Lateral walls are eliminated to the pedestrian passage to the exhibition space and encourage visitors to associate with it.)

Tourist services occupying the building mass on the top include an office providing comprehensive tourism information, brochures and hotel reservations, plus a bookstore.Due to the narrowness of the pedestrian passage and existing landscape paths, and also the necessity of broadening the façade to reach an extensive front view, the building extends along the pedestrian and traffic passage, inevitably exposing its stretched façade to south-west and west sunlight.

Therefore, upright panels perpendicular to the west are installed to block the west and south-west sun radiation in summertime and let the sunlight in during wintertime to warm-up the interior space. Panels are made of semi-transparent, orange-colored plexiglas to provide the interior with a natural light while blocking the glare of direct sunlight. The panels’ color creates an energetic and lively internal atmosphere for employees and clients. Meanwhile, the contrast between the backgrounds’s green
and the panels’ orange plays a significant role in introducing the building as an outstanding urban symbol.

 

 

Read 3336 times Last modified on Sunday, 24 April 2016 01:31