Email: caoi.ir@post.com Telegram ID: @caoiran

IN THIS PART, YOU WILL ACCESS TO THE PROJECTS DESIGNED AND CONSTRUCTED BY IRANIAN ARCHITECTS INSIDE AND OUTSIDE OF IRAN.
TO KNOW ABOUT HOW YOU COULD SUBMIT YOUR PROJECT, PLEASE CONTACT US!

Shadow
Slider

Amir villa

 

PROJECT GENERAL INFORMATION

 

Name: Amir Villa

Location: Alborz, Karaj, Iran

Architecture Firm: Nextoffice [

Architect In Charge: Alireza Taghaboni

Design Team: Rouholah Rasouli, Masoud Saghi, Farideh Aghamohamadi, Mojtaba Moradi

Date: 2011

Area: 1638 sqm

Structure: Amir Hossein Parvaneh, Vahid Gharekhan Nia

Construction: Ejraie KhaasCo, Soroush Alipour

Landscape: Babak Mostofi Sadri

Mechanical: Houfar Esmaili

Electrical: Nina Amoushahi

Graphics: Hiva F Bakhtiari, Farzad Kafaie 

Photographs: Parham Taghioff

 

Mohammad Shahr Gardens, where Amir Villa situates, is only a few alleys away from the city of Karaj. Despite urban legislations and building density rules, the distance between gardens and city is gradually shrinking due to the increasing rate of construction works and the wild growth of multi-storey buildings.

Escaping from being trapped by the greedy development of urban constructions, the design strategy followed a path through which the building could keep the former height and scale. Unlike the client’s desire which wasa two storeys house for locating the bedrooms on the upper level, a one storey building was proposed.Doing so, the private activities would be programmed behind the public area within the same vertical level, in presence of a glass bridge as the means of connecting these two zones.

The summer house was expected to bring peace and calm for elder family members,at the same time, offer the youth a pleasant place to through their weekend parties. So a bipolar set; as well as other ones – the existing/present state, plastic/right angled surfaces and rough/glossy textures- formed the final proposal for the house structure and form.

By strengthening the structure, the view towards the garden was thoroughly opened. Later, by assessing the existing soil conditions and properties and following a vernacular recipe, clay reinforced by straw, a common place and easy-to-apply mixture was achieved. The doughy nature of this mixture made it possible to smoother the surfaces and cover up the former unpleasant edges and sharp discontinuities. The overall volume of the former house turned to a new body of integrated surfaces with smooth finishes and unique boundaries having a connected smaller box as the new being of the villa.

Different from the previous state, the new house does not rest on the ground but has been lift up to open a reasonable space for glass flooring, light bowls and water paths by which the interior spaces were romantically architectured. By which, there is a trace of trembling lights here and there, sentimentally seeping into the sleep hours of residents. Two old dried tree trunks found somewhere in the garden where taken into account on designing the interior spaces. Trunks were located in the gap between volumes to play a decorative role within the interiors and -maybe- create some pause moments from now on.

 

 

Projects-Social 2 Projects-Social 3 Projects-Social 4

Read 7499 times Last modified on Saturday, 23 April 2016 19:28