Email: caoi.ir@post.com Telegram ID: @caoiran

IN THIS PART, YOU WILL ACCESS TO THE PROJECTS DESIGNED AND CONSTRUCTED BY IRANIAN ARCHITECTS INSIDE AND OUTSIDE OF IRAN.
TO KNOW ABOUT HOW YOU COULD SUBMIT YOUR PROJECT, PLEASE CONTACT US!

Shadow
Slider

Villa For a Friend

/25
 

 

PROJECT GENERAL INFORMATION


Name: Villa for a friend

Location: Lavasan,Tehran, Iran

Architecture Firms: Dayastudio [→], Nextoffice []

Architects in Charge: Parisa AlimohammadiAlireza Taghaboni

Date: 2006 - 2008

Area: 374 sqm

Total built area: 300 sqm

Type: Residential

Structure: Sohrab Falahi

Mechanical: Houfar Esmaeli

Electrical: Nina Amoushahi

Construction: Seyyed Hamid Emami

Concrete contractor: Tandis ara Co.

Technical drawing: Farideh Aghamohammadi

3D design: Rouhollah Rasouli

Sculpture: Maryam Khodaee

Photos: Parham Taghioff

Client: Namvar. Rostam yazdi

Award: 1st place in Memar Grand award, Residential category - 2008

 

We had suggested a house to a friend: “we will make you a home; fitting the best friend”. He didn’t wait for something special; a normal villa, just safe and out of harm’s way, as possible as it could. Municipality laws and the high slope of the site (as the first design’s guidelines) lead us to a terraced sketch.The site was extended to the south-east. A pure, unbelievable, sunlit view in front of us. There for we made it like two boxes; a box on the other one, Like two frames: to record different views of the same location and beyond all for catching pleasure sunlight the most

They wanted to specialize the uncovered space on the first box to their celebrations and ceremonies, so we moved bed rooms to the downer box and put the kitchen and living room in the upper one; an answer to their request: relating the court yard with the public rooms.The sloped covering on the final roof is also a technical solution for hard winters and the snow load. And in relation to those scratched wooden covers that attached to the balconies edges: they have made for protecting house from wind, snow, and all who wants breaks into a house, for the security that friend mentioned, for L.Fontana, the painter we like, and to present an artificial view to the nature.

Main access is the stairway from the main entrance (in the lower level/the border between out and in) to the main entrance of the building (upper box / public room), and in the middle of its way there’s a way to the personal area (upper box).

 

Source: www.archdaily.com

Read 8266 times Last modified on Thursday, 19 March 2015 08:50