Email: caoi.ir@post.com Telegram ID: @caoiran

IN THIS PART, YOU WILL ACCESS TO THE PROJECTS DESIGNED AND CONSTRUCTED BY IRANIAN ARCHITECTS INSIDE AND OUTSIDE OF IRAN.
TO KNOW ABOUT HOW YOU COULD SUBMIT YOUR PROJECT, PLEASE CONTACT US!

Shadow
Slider

25 mm

 

PROJECT GENERAL INFORMATION

 

Name: 25 mm | Dentistry 

Location: Tehran, Iran

Architect firm: XEMA Design Office []

Architect (s) in charge: Reza Mafakher

Design Associates: Soheila Ebrahimi, Forouzan Vahdati, Hashem Babaei, Tina Rokni, Mohamad Aminian

Executive Team: Hashem Babaei, Apadana Tech Co., Ekbatan Co.

Built Area: 150 sqm

Date of Construction: November 2012

Building Type: Healthcare , Interior Design

Client: Dr. Meshkat

Photographer: Parham Taghioff 

 

 

“Intimate; I want it to be” said Dr. Meshkat, the client. This sentence clears the client’s expectations for interior design method of the clinic. This clinic area is about 150 sqm in an office building in Shariati Street, Tehran. Dr. Mesket’s clinic is like a tunnel without any openings which only has access to the open air, by both ends. Due to the client’s comments and consideration of space situations and features, it’s been decided to take ventilation and daylight as the main concept of design.

 

Actually, the process of form creation started with folding a surface by two lines and making a 3-sided cube which located among the mentioned tunnel. This U-shape box with not having its east and west sides, make the light and air transit possible and finally legislate a unique order for every wall in the way: “Parallel walls should be transparent”. Transparency is the first impression of every users who enter the clinic, because there is a wide view to the most spaces.

 

This box has not been moving on a straight line, due to the land geometry, therefore it’s been breaking by oblique lines which turns into the fountain on the walls and stairs on the floor, it also splits the ceiling to provide the space with artificial light. The mentioned break is along daylight direction outside in. The other spaces geometry such as doctors’ rooms, support spaces like C.S.R and O.P.G, and service spaces have been shaped based on the main idea of the form.

 

The formal concept of the project requires all three sides of the box to have the same material and in this project, due to the client’s demand of warm environment and low prices, it’s been decided to apply MDF. These surfaces rotation has been defined based on MDF depth (about 1 inch) and cutting direction is along the east-west orientation to emphasize on the length of tunnel. Moving surfaces on each other are defined based on the aesthetic aspects.

 

 

 

 

 

 

 

 

Donate-For-CAOI-ir  Instagram-CAOI    

 

Read 8445 times Last modified on Thursday, 13 August 2015 15:50