Email: caoi.ir@post.com Telegram ID: @caoiran

IN THIS PART, YOU WILL ACCESS TO THE PROJECTS DESIGNED AND CONSTRUCTED BY IRANIAN ARCHITECTS INSIDE AND OUTSIDE OF IRAN.
TO KNOW ABOUT HOW YOU COULD SUBMIT YOUR PROJECT, PLEASE CONTACT US!

Shadow
Slider

Sipan Residential Building

/25

 

PROJECT GENERAL INFORMATION

Name: Sipan Residential Building

Location: Tehran, Iran

Architecture Firm: RYRA Design & construction studio []

Architects in Charge: Abbas Riahi Fard, Farinaz Razavi Nikoo 

Design Team: Ali Ashouri,Ashkan Bagheri Aghdam,Saeed Bamdadi, Mahdi Yaghoubian

Detail design manager: Mahmoud Abbasi

Detail design: Navid Nasrollahzadeh,Yaser Karimian,MinaVakili ,Atefeh Lotfollahi, Soudeh Shahabi,Reyhaneh Rezaei 

Visualization & graphic design team: Ehsan Esmaeelzadeh,Mohammad Gholipoor,Ebrahim Roostaee,Mostafa Mohammadi,Meroe Marino, Negar Abbasi

Control Project: Hamed Tabesh,Pedram Borazjani 

Structural Consultant: Kamran Edraki 

Mechanical & Electrical Consultant: Azmayesh Co & Associates

Construction Team: Ali Shahlavi  

Site manager: Mehdi Sefidi 

Supervisor: RYRA Design & construction studio (Behdad Taksokhan, Ali Aashouri, Mohammad Mousavi)

Area: 1600 sqm

Built Area: 12600 sqm

Date: 2011-2014

Building Type: Residential

Photographers: Parham Taghioff, Mehdi Kolahi 

Client : Mohsen Behfar, Ali Shahlavi, Mohsen Sadeghi 

Awards:

  • 2nd Place ( Shared ) in Memar Grand Award in the section of residential buildings- 2014 

 

 

Sipan is a 10-storey residential building in 12600 sqm which is located in Jamshidieh neighborhood, in Niavaran district, in north of Tehran. This part of the city is situated at the hillsides of Alborz Mountains, higher in altitude than central and southern Tehran, so  Jamshidieh and other neighborhoods located at northern city of spectacular views, benefits less air pollution and more tranquility.

 

A very important issue in our design process is to take advantage of the spectacular view and at the same time block the undesirable one, The localization and altitude of the site have ensured scenic overlooks towards south; to the city and fantastic views towards north; the rocky hillsides and the natural gardens in the neighborhood, but in the east side we have an opposite neighbor with an unpleasant look-out which we prefer to have less openings, to have more privacy especially in more private spaces.

Consistency/conformity between the building's envelope and interior spaces has been our design principle. The initial idea reflects the organization of the spaces: the more private rooms are located at the edges of the layout, while the more public spaces are set at the center, to benefit from more light and view. The design of the building's envelope follows the same rule. A rectangular module with an

opening inside proliferates on the surface of the envelope. Larger units with larger openings at the center of facade grow smaller towards the edges of the building , offering more privacy.The pattern of the envelope has been derived from the super-imposition of two grids : the grid of the existing structure and the grid proposed by the organization of the public and the private spaces.

Traditional forms or ornaments have not been used in the design. Yet, the concept of "unity in diversity" has influenced our design. The general concept and the details have been originated from a unique idea that presents "unity" in all of the spaces of the project. In the old traditional architecture, a "module"(Peyman) had been used in different  design aspects, in all  scales .The same routine has been implemented in the design of this project with an attempt to avoid monotony and boredom in the repetition of the modules and elements.

Raising the quality of common areas is among the most important design principles. Diverse vivacious collective spaces improve the social impacts and connections between the neighbors, these collective and recreational spaces revitalizes the ten-story residential building .Here , green zone has been incorporated on the roof as a “green roof” which accommodates recreational and sportive facilities for the residents. In a densely populated city like Tehran with rapid urban development, along with congestion of building and devastation of intra-city gardens and open spaces, using the unutilized space of roof as a multipurpose space could suggest an appropriate solution to compensate this deficiency. The roof-top pool on it has been considered for enjoying the sun and the unique urban-scape during the warm seasons while the indoor pool with the sauna and the Jacuzzi at the basement level facilitates the building all through the year. Moreover, the tennis court on the green roof, the gym and multi-purpose salons at basement levels have improved the quality of life of the neighbors and the social impacts of the building.

In choosing the building materials, our first consideration was to avoid the use of disparate materials and to execute the natural materials; stone and wood. Because of the rocky and green mountains in the north of the site, the uniformly use of stone in facade in addition to the green roof, connects the skyline of the project with the mountains and provides unity with its instant environment. The project is also an innovative approach to stone. In Iran stone is mainly considered classic architecture, with this project we tried to change the rules and show how this traditional, natural material can be used in a contemporary way.

 

 

Projects-Social 2 Projects-Social 3 Projects-Social 4

Read 12350 times Last modified on Saturday, 23 April 2016 10:20