Email: caoi.ir@post.com Telegram ID: @caoiran

IN THIS PART, YOU WILL ACCESS TO THE PROJECTS DESIGNED AND CONSTRUCTED BY IRANIAN ARCHITECTS INSIDE AND OUTSIDE OF IRAN.
TO KNOW ABOUT HOW YOU COULD SUBMIT YOUR PROJECT, PLEASE CONTACT US!

Shadow
Slider

Bidabad House

 

 

PROJECT GENERAL INFORMATION

 

Name: Bidabad House

Location: Bidabad, Isfahan, Iran

Architecture Firm: Logical Process in Architectural Design []

Architects in Charge: Elham Geramizadeh, Ehsan Hosseini

Date: 2009 - 2010

Site Area: 75 sqm

Built Area: 288 sqm

Structure: Houshang Ashrafi

Construction: Abbas Ghafourian

Type: Residential

Photographer: Farshid Nasrabadi

Awards: 2nd place in Memar Award, in the section of residential category, 2010

 

 

The house is located in a unique site:  an ancient district in the heart of city Esfahan (Iran) surrounded by houses has been built 40 to 300 years ago and according to the municipality laws whole 100% of the  75sqm  land should be occupied.

The owner is a low-income family including retired parents, 30-years old son and 35-years old daughter (both not married) living together, based on this the house is considered in four floors :the basement and ground floor for the old parents, the first floor for the son, and the second floor which belongs to the daughter . Considering the family economic level ,materials with cheapest prices have been chosen and the cost of construction has been estimated to be about 270$ per sqm , while a normal house construction in Iran costs about  350$ per sq meter. The result is  288 sqm in four levels as a family complex. In addition due to the request of the client all four floors should work as a single unit house as well as three independent units, therefore the   connecting stairway has been designed as a neighborhood space so that it became a shared space and an obstacle between in and out as well.

Furthermore it surrounds the inner part such as a thermal and audio filter decreasing energy dissipation .We call this obstacle space, the same as in ancient houses in these districts, vestibule ("DALAN"), a foyer increasing introspection and privacy.For the reason that the house doesn't have any green spaces and yards, the unusable areas below and above the stairway have designed -like central yards- as a medium to extend the light and sky view inside.

It has been tried to shape the elevations with indicating " dalan " and small yards to create a modern skin compatible with the ancient context and in harmony with the alley façade.

 

 

Projects-Social 2 Projects-Social 3 Projects-Social 4

Read 4706 times Last modified on Thursday, 14 April 2016 21:34