Email: caoi.ir@post.com Telegram ID: @caoiran

IN THIS PART, YOU WILL ACCESS TO THE PROJECTS DESIGNED AND CONSTRUCTED BY IRANIAN ARCHITECTS INSIDE AND OUTSIDE OF IRAN.
TO KNOW ABOUT HOW YOU COULD SUBMIT YOUR PROJECT, PLEASE CONTACT US!

Shadow
Slider

A House in memory of Rostam

/30

 

 

PROJECT GENERAL INFORMATION

 

Name: A House in memory of Rostam

Location: Kordan, Albourz province, Iran

Architecture Firm: Sohrab Rafat Architecture Office

Architect in Charge: Sohrab Rafat

Design Team: Mohamad reza Movahedi , Negin asgari, Mohamad Shoghi

Site Area: 1950 sqm

Built Area: 490 sqm (250 sqm villa + 240 sqm service)

Date: 2013 - 2014

Type: Residential

Civil engineer: Salman Rostami

Mechanical engineer: Ali Faraji

Construction: Hosein Goudarzi

Executive manager: Sohrab Rafat

Supervisor: Amir Khosro Ardalan

Contractor: Hosein Goudarzi

Photographer: Ali Daghigh

Client: Salomeh Golbabaei

Awards: 1st Place in Memar Award, in the section of  Residential Individual Dwellings, 2014

 

The project is located on a 1,950 m2 land in a mountainous area, and is comprised of a 240 m2 service building and a 250 m2 villa. The client is a horse admirer and has selected this land because of the areas potential for riding and raising horses. The project was named after the clients first horse – A House in memory of Rostam.

One of the projects challenges was the collection of rain water and water from a spring on the northern and western sides of the lot, which swamped the land and went to waste. After completing necessary studies, we were able to collect the water in culverts and water features on site, and after filtration, use it for the complex and for watering the landscape. What is left unused is directed to lower level lands through two recently constructed qanats (underground waterways).

The main villa is located in the center of the land, with its back to the service building, in order to meet the clients requirement for separating the two buildings – especially the pool - from one another without using fencing. In this way any circulation related to mechanical/plumbing issues, tending the horses, or kitchen services will not interfere with the privacy of the villa.

 

Other requirements of the client or physical conditions of the context that affected the design Were:

  • Untouched views of nature and the mountains, which desired an unobstructed view
  • Direct access from bedrooms to pool
  • Creating a sense of privacy and security while maintaining a close connection with the natural surroundings
  • Locating the “public” spaces on the upper floor, which has better views of the surroundings
  • Minimizing the buildings’ footprints in order to maximize the landscape
  • Using simple, pure forms and material
  • Short construction time due to local weather conditions and clients desire for quick occupancy, as well as being economical

 

The above-mentioned issues led to the formation of the project as two pure rectangular cubes that meet the requirements of the project.

 

 

 

Projects-Social 2 Projects-Social 3 Projects-Social 4

Read 8038 times Last modified on Thursday, 14 April 2016 20:57