Email: caoi.ir@post.com Telegram ID: @caoiran

IN THIS PART, YOU WILL ACCESS TO THE PROJECTS DESIGNED AND CONSTRUCTED BY IRANIAN ARCHITECTS INSIDE AND OUTSIDE OF IRAN.
TO KNOW ABOUT HOW YOU COULD SUBMIT YOUR PROJECT, PLEASE CONTACT US!

Shadow
Slider

Villa Residential Building

 

 

PROJECT GENERAL INFORMATION

 

Name: Villa Residential Building

Location: Tehran, Iran

Architecture Firm: Arsh 4D Studio []

Architects in Charge: Alireza Sherafati, Pantea Eslami

Design Team: Shabnam Azmoodeh

Date: 2015

Land Area: 237 sqm

Built Area: 763 sqm

Type: Residential

Structure: Morteza Rezaei Mehr

Mechanical Eng: Ali Ghanizadeh

Electrical Eng: Ali Piltan

Client: Atin Sazeh Co.,  Mr. Asviar

Photographer: Ali Daghigh

Awards: 1st Place in Memar Awards, in the section of residential Apartment's category, 2015

 

 

Over the last 2 decades architecture in Tehran has experienced absurd transformations. Lack of profitability of industries on one hand and imposed sanctions on the other hand have exacerbated an already soaring real-estate market in the capital.

Having identified their properties as a promising investment zones, land owners with lots as small as 200 sq.m (the city’s smallest size parcels) have demolished their single family houses and developed them into four and five storey middle class apartments. As a result, the city is now faced with agrowing number of infill projects whose aesthetic challenges are generally reduced to envelope design.

In this particular project, the site is located at the end of a dead-end alley and is surrounded by other buildings. It doesn’t have a view  to the street and it is not seen by passersby. It is a project with no prominent façade, and therefore insignificant for most architects.

Design Approach

To address the unique design challenges of this project we suggested the following methods:

  • Creating a View for a Project with No View

Located at the end of a dead-end alley and locked among other buildings, the main face of the project looks at an 18-meter high cement wall.

Inspired by the popular children’sstory , “The Last Leaf”, and utilizing the talent of a street artist, we decided to paint a landscape on the cement wall and create a new view for the inhabitants.

  • Use of Recycled Material from the Site

The project had to replace an old brick building which existed on the site. The idea for the façade’s material comes from reusing the bricks from the old building. When the destruction was complete, the bricks were sorted and used in the façade and parts of the building.

  • Façade design

Considering that the observable façade from the alley is about 3 meters width,designing progress of the mass is intended to invite the passerby toward the building.

 

 

Projects-Social 2 Projects-Social 3 Projects-Social 4

 

Read 5813 times Last modified on Wednesday, 13 April 2016 22:02