Email: caoi.ir@post.com Telegram ID: @caoiran

IN THIS PART, YOU WILL ACCESS TO THE PROJECTS DESIGNED AND CONSTRUCTED BY IRANIAN ARCHITECTS INSIDE AND OUTSIDE OF IRAN.
TO KNOW ABOUT HOW YOU COULD SUBMIT YOUR PROJECT, PLEASE CONTACT US!

Shadow
Slider

Bagh Jannat

/37

 

PROJECT GENERAL INFORMATION

 

Name: Bagh Jannat

Location: Azar st, Abbas abad, Isfahan

Architecture Firm: Bracket Design Studio [→]

Architects in Charge: Shervin Hosseini

Design Team: Mehdi Holakouei, Shadi Mohammadi, Bahareh Sa’adatfard, Maral Shokrani, Parisa Haghshenas

Date: 2014-2015

Land Area: 113 sqm

Type: Residential

Structural consultant: Farid Arabzadeh, M Nilipour

Mechanical consultant: Soroush Salehi

Construction: Mehdi Hosseinzadeh

Client: Mr. Mostafa Mahmoodi

Graphic: Panah Nafisi, Arman Kajbafzadeh

Photographer: Farshid Nasrabadi

Awards: 3rd Place (shared) in Memar Awards, in the section of single residential category, 2015

 

 

Baghjanat alley inside Abbasabad district is one of the oldest Isfahan wealthy neighborhoods. Which you can rarely find a trace of the big green gardens and their palaces as all of them vanished and became new apartments in transition of modernism through the past 50 years. A mixture of heterogeneous buildings with different styles , heights , and densities are result of this transition and regulation changes. Among these dense buildings it is hard to find a single housing or small lot to develop as Baghjanat is one of the few.

This three level building complies the height limit of 7m and appears one store height from the ground. The mass of the building is shaped regarding the design codes regulations and constrains, with and attempt to provide desirable light and privacy. The setback in upper stair in response to regulations , defines the enterancein ground floor and enhances the continuity of alley's façade. The building receives proper daylight from northern and western voids and also from set back in the second floor.


The path in north and south of site is connected visually by making a gap between the building and west wall, moreover this opening provides light for interior spaces and the windows in this façade make air condition in the second floor and extension of inner view and light in ground floor.

The site is located at the turn point of the alley and the possibility of lacking privacy by the adjacent buildings and dominance of their view to the inner spaces and the need of creating an introverted place for client lead the design to have a semi-transparent façade. To continue on the brick line of neighbor’s buildings the wood stripes covering openings and windows in combination with light crème travertine all together helps it to place in the context of the neighborhood.

 

 

Projects-Social 2 Projects-Social 3 Projects-Social 4

 

Read 5432 times Last modified on Wednesday, 13 April 2016 21:17