Email: caoi.ir@post.com Telegram ID: @caoiran

IN THIS PART, YOU WILL ACCESS TO THE PROJECTS DESIGNED AND CONSTRUCTED BY IRANIAN ARCHITECTS INSIDE AND OUTSIDE OF IRAN.
TO KNOW ABOUT HOW YOU COULD SUBMIT YOUR PROJECT, PLEASE CONTACT US!

Shadow
Slider

Kaveh Glass Head Office Building

PROJECT GENERAL INFORMATION

 

Name: Kaveh Glass Head Office Building

Location: Darabad, Tehran, Iran

Architecture Firm: AA Design Studio

Architect in Charge: AmirAbbas Aboutalebi

Design Team: Badrieh Dehghan, Somayeh Kianpour 

Date: 2011 - 2015

Site Area: 6750 sqm

Ground floor area: 3200 sqm

Built Area: 28850 sqm

Type: Office building

Civil engineering: Arta Group

Mechanical: Hamid Rastegari

Electrical: Kaveh Glass Industry Group

Construction Co.: Band Co.

Executive Manager: Masoud Asgarian

Supervisor: Hamid Peiman

3D: Cinere Taghavi, Mehdi Sadeghi

Model: AmirAbbas Aboutalebi

Graphic: Yasaman Forootan

Client: Kaveh Glass industry

Photographer: Parham Taghioff

Materials: Low-E Glass- Post-tension Concrete, Aluminum Engineered Facade  

Budget: 3500.000.000.000 Rials / 100.000.000 USD

 

The project is located in Darabad-Tehran. The purpose was to easier access, more public transport and less vehicle traffic for several thousand workers in this building. The site forced a huge constraint and dictated a linear planning, hence, special efforts were made to ensure the creation of non-monotonous spaces which did not necessarily follow the expected linear pattern.

Creativity in this project develop within the framework of constraint by limiting the elements of design to: light, color and space.

Natural daylight is an indispensable design element in this building which brings energy saving to the project and also non-energy benefits as workers are affected both psychologically and physiologically. Because natural views trend to produce positive responses, they may be more effective in reducing stress, headaches, SAD and eyestrain. At the same time colors can be an extremely subjective topic in the project design idea- everyone has their favorite colors, colors that remind them of a place or time, or that have specific emotive qualities.

Each plaza in this project is composed of interlocking octagon shapes that create a zigzagging pattern. At any given moment the visitors and employees can see what is beyond the immediate spaces in different directions and determine their path through the offices accordingly. 

The most requested features about energy saving in this project are: day-lighting, solar heating control and natural ventilation. There are four buffer zones and a central atrium in this project which the stack effect is happening in them. In the summer mode, used air from offices will go out of the building by these zones and in the winter mode they act as an energy savor to collect the heat.

 

 Projects-Social 2 Projects-Social 3 Projects-Social 4

Read 1701 times Last modified on Tuesday, 15 November 2016 21:30