Email: caoi.ir@post.com Telegram ID: @caoiran

IN THIS PART, YOU WILL ACCESS TO THE PROJECTS DESIGNED AND CONSTRUCTED BY IRANIAN ARCHITECTS INSIDE AND OUTSIDE OF IRAN.
TO KNOW ABOUT HOW YOU COULD SUBMIT YOUR PROJECT, PLEASE CONTACT US!

Shadow
Slider

USE Studio

 

/26

 

PROJECT GENERAL INFORMATION

 

Name: USE Studio

Location: Azar street, Isfahan, Iran

Architecture Firm: USE studio

Architects in Charge: Mohammad ArabMina Moeineddini

Date: 2012

Area: 70 sqm

Type: Office Building

Client: USE studio

 

Today about 30% of Iran towns’ population are 20-35 year old people, a very prominent (influential) part of the society who are forming an independent life; thus, this situation results in a rise of the demand for a place to live and work. In one hand, the average monthly income is 350$, and on the other hand the average value of a land lot in a town like Esfahan is about 1600$ per square meter. In addition, the minimum ownership land size is 200m² and average built area for commercial and residential units is 140m².

140m²*1600$=224000$/350$=640(months)/12(months in a year) = 53years
It takes a person 53 years to buy a 140m² land with the entire salary!

With respect to the numbers above, it is depicted that construction in cities needs reconsideration. We need an architectural style in small scale with an excellent quality, which has derived from culture and life style of people, “the missing factor”.
Hence, based on the above analyze the small-scale urban spaces and land recycle become a priority for a designer.
In year 2002, with the widening municipal plan for Abouzar St., remained a 4m wide piece of land between the street and our house, which was a part of the yard until 2010. At that time, we were thinking of establishing our office so that piece of land was an exceptional opportunity. However, at the same time there were a couple of challenges:


• How the extension plan should be linked to the house and urban fabric?
• How the design as an architecture studio would be iconic in the context?
• In one hand due to land’s size, transparency and lightness was required and on the other hand, sitting next to a busy street demands privacy and introversion.

Core (white mass), skin (earth composition) and interstitial space (gap between core and skin) are the key elements of the design. The interstitial space at the east side is both the yard (for the presence of water and greenery) for internal space and entrance with vertical access (stairs) for upper level. This spatial arrangement, leads to a double skin face, which the solidity of brick (linked to town) create introversion and the white mass (linked to inner space) lightens the space.

 

 

Projects-Social 2 Projects-Social 3 Projects-Social 4

Read 8296 times Last modified on Saturday, 23 April 2016 18:38