Email: caoi.ir@post.com Telegram ID: @caoiran

IN THIS PART, YOU WILL ACCESS TO THE PROJECTS DESIGNED AND CONSTRUCTED BY IRANIAN ARCHITECTS INSIDE AND OUTSIDE OF IRAN.
TO KNOW ABOUT HOW YOU COULD SUBMIT YOUR PROJECT, PLEASE CONTACT US!

Shadow
Slider

House No.1 Mahallat

/30

 

PROJECT GENERAL INFORMATION

 

Name: House No.1

Location: Mahallat, Markazi Province, Iran

Architect firm: Collective Terrain (AbCT) []

Architect in charge: Ramin Mehdizadeh

Collaborator and partners: Hyeoun Kim, Hanna Lee, Janghee Yoo, Namjoo Kim, Siyoung Kim

Date of Construction: 2005 - 2008

Built area: 450 sqm

Lot area: 300 sqm

Building Type: Residential

Constrcution: Mehdi Mehdizadeh

Civil engineer : Reza Mehdizadeh

Mechanical engineer : Ehsan Mehdizadeh

Graphic: Ramin mehdizadeh

Photographer: Ramin mehdizadeh

Client: Mehdi Mehdizadeh

 

This house has been designed for a single family in a town in central Iran. The materials used in this project are mostly local. This town is one of the biggest resources for Travertine stone. Bricks have traditionally been used in Persian architecture and wood is a natural material which can help to humanize the space. 

Stone cutting factories produce some left-overs which can be used in creative ways. In some parts, the left-over stones have been recycled to create a unique pattern in the walls. The recycled material is used in paving the front yard. This material has been mixed with green to make the space more friendly. Water is another tool which has been used for that purpose.The interior space is a coherent space which allows the viewer to see up to five different spaces together.

This characteristic provides the project with diverse perspectives and makes it more exciting to discover. Regular grids with relatively short spams have been used to cut the cost. We have dropped beams and this system is being used because it was the most cost effective system. There is no use of false ceiling. Therefore, you can see the dropped beams and all of this is to cut the cost. The interior stairs is on top of the exterior one in order not to lose any space in the void.

There is a wall which separates the interior stairs from exterior stairs and obviously from the exterior space. This wall locates in the middle and creates an empty box in the middle of stairs. The wooden bridge connects two sides of the void while segregating them in terms of form. It has been tried to use openings to connect the spaces visually. At the same time, it creates astounding quality of lights inside the house. Solid handrails have been tried not to get connected to the walls. In that respect, we have some subtle gaps on the sides.



Projects-Social 2 Projects-Social 3 Projects-Social 4

Read 7671 times Last modified on Saturday, 23 April 2016 10:23