Email: caoi.ir@post.com Telegram ID: @caoiran

IN THIS PART, YOU WILL ACCESS TO THE PROJECTS DESIGNED AND CONSTRUCTED BY IRANIAN ARCHITECTS INSIDE AND OUTSIDE OF IRAN.
TO KNOW ABOUT HOW YOU COULD SUBMIT YOUR PROJECT, PLEASE CONTACT US!

Shadow
Slider

Dashte-noor Gymnasium

 

 

PROJECT GENERAL INFORMATION

 

Name: Dashte-noor Gymnasium

Location: Noor, Mazandaran, Iran

Consultant: Nadieh Imani

Architect: Narges Nassiri-Toosi

Date of design: 2011

Date of construction: 2012 – 2013

Site Area: 745 sqm

Ground floor area: 235 sqm

Built area: 405 sqm

Type: Sports

Structure: Babak Behboodi

Executive Team: Mohsen Ghomi, Mohammad reza Mosavi, Keyvan Amidpoor

Construction:  Dashte noor

Client: Farid sirous Kabiri

Photographer: Shahriyar Mazaheri

Competiton: One of the final nominees in Memar Award in the public building category, 2013

 

 

This building is one of the public buildings of Dashte noor residential, recreational complex in northern Iran which provides body building facilities for the residents. The client’s main demands were two separate halls, being coordinated with the other parts of the complex while being a unique mass.  As a result the concept was, designing a building with a dynamic mass which is an integral and a part of the surrounding landscape. The main sky line of this site is made of a forest, green hills and a blue sky. Therefore, the mass moves from the ground very softly and reaches the sky. Having a peak in the form somehow memorizes the liberation of the spirit, energy and also the connection between the earth and the sky.

The idea of designing a full length window facing the sky was to frame a reflection of it and also having an orientation towards light. Designing a skin which moves on the mass and selecting wood as the main material of the facade makes the building closer to the nature.

This building is located in a site with an area about 745sqm. The ground floor is about 235sqm which includes the lobby, a bodybuilding hall, bathrooms, changing room and also a bar. The first floor is about 170sqm and there’s another hall, bathrooms, changing room and also a bar and a place to sit and rest.The main concept of the interior design was to create a space which reflects and gives the feeling of the whole mass and the exterior form while doing exercise inside the gym.

The construction of the building are the two walls which face east and west and are both huge trestles which move with the curve and pull the 9 meter cantilever in the entrance. The two arch walls in the entrance and under the cantilever help to associate the main idea of rising from the ground towards the sky. The roofs slop is divided into three different levels which make a slight and firm movement in the sky line.  

The landscape and the surface which the building stands on is designed as if it defines the building and the entrance. With choosing the same material for the lobby’s floor cover and the outside entrance there is no more line between in and out. Designing four wooden columns at the end of the building creates a space for siting and gathering together and it also lets the pedestrians feel the movement after the building finishes.Looking at exercising as an activity which you lose a lot of negative energy and you start to feel a lot of relaxation and good spirit helped me to design a mass with this attitude that works functionally right as a gym too.

 

 

Projects-Social 2 Projects-Social 3 Projects-Social 4

Read 6526 times Last modified on Thursday, 14 April 2016 22:02