Email: caoi.ir@post.com Telegram ID: @caoiran

IN THIS PART, YOU WILL ACCESS TO THE PROJECTS DESIGNED AND CONSTRUCTED BY IRANIAN ARCHITECTS INSIDE AND OUTSIDE OF IRAN.
TO KNOW ABOUT HOW YOU COULD SUBMIT YOUR PROJECT, PLEASE CONTACT US!

Shadow
Slider

Sam Commercial Center

 

 

PROJECT GENERAL INFORMATION

 

Name: Sam Commercial Center

Location: Nomber 106, Fereshteh St., Tehran, Iran

Architecture Firm: Concept Design Office

Architect in Charge: Somayeh Nayeb Abbas, Nazanin Afashar, Parisa Baratipour

Design Team: Ramin Mehdizadeh, Maryam Davoudabadi, Nina Nasiri, Somayeh Baratipour, Atousa Abbasi

Date of completion: March 2013

Area: 2350 sqm of commercial, office and restaurant space and 14000 m2 parking space

Type: Commercial, Interior Design

Executive Manager: Hassan Malekpour

3D Renders: Ehsan Al-e-Ahmad

Photographer: Atronoush Bashang

Awards: 2nd place, Public Buildings Category, Interior Design Competition, 2013 (Organizer: Architects and Buildings Magazine)

 


Sam Commercial Center was defined as a hub for high end clothing and accessories brands, and high quality food and leisure services. The project consists of two floors of commercial space, five floors of parking and office area, a mezzanine level, and one floor dedicated to restaurants. The parking, mezzanine and restaurant levels are constructed on top of the commercial level to improve the property quality of the restaurants by providing uninterrupted view of the cityscape.

The building has a double-skin façade, consisting of punched compact laminate on the exterior and masonry walls on the interior that covers the parking levels. Lighting in between the two skins is used to create the image of a “shining box” during the night. The sidewalk near the main entrance is designed with grey, coarse and grooved stone. The main entrance is emphasized with a wall fountain, shiny decorate lighting objects on the ceiling and glossy white stone that contrasts with the sidewalk.

 

  • The guiding principles in designing the interior of this commercial space was:

1-      to provide optimal transparency and visibility of the shop fronts

2-      to create appropriate identity of the project as a high end commercial space

3-      to form a central interactive space that invites public presence, and can be used as an arena for public events.

 

The spacious central lobby of the ground floor was formed by arranging the shops in an elliptical form. The elliptical lobby provides clear visibility of the shop fronts from every angle. Also, structural elements are concealed, horizontal lines are avoided, and vertical lines are kept at a minimum to reduce distraction and visual noise from viewers’ eyes.

The lobby of the restaurants is designed as a transitional space. People arriving and passing through this space experience a sense of illusion as a result of using reflective large blocks of black glass that appear suspending on a luminous surface. The luminous surface is a translucent glass skin which is lit from the back side with defused light.

 

 

Projects-Social 2 Projects-Social 3 Projects-Social 4

Read 4836 times Last modified on Thursday, 14 April 2016 23:54