Email: caoi.ir@post.com Telegram ID: @caoiran

IN THIS PART, YOU WILL ACCESS TO THE PROJECTS DESIGNED AND CONSTRUCTED BY IRANIAN ARCHITECTS INSIDE AND OUTSIDE OF IRAN.
TO KNOW ABOUT HOW YOU COULD SUBMIT YOUR PROJECT, PLEASE CONTACT US!

Shadow
Slider

Kordan Family Villa

 

Name: Kordan Family Villa
Location: Kordan, Albourz Province, Iran
Architecture Firm: Sohrab Rafat Architecture []
Architect in Charge: Sohrab Rafat
Design Team: Saloumeh Golbabaei, Mohammad Reza Movahedi, Negin Asgari, Mohammad Hossein Shoghi
Date: Sep 2012, Jan 2015
Land Area: 1600 sqm
Built Area: 850 sqm
Type: Residential, Interior Design
Structure Engineer: Salman Rostami
Mechanical Engineer: Ali Faraji, Nader pour Siami
Executive Manager: Sohrab Rafat
Contractor: Hossein Goudarzi
Photographer: Ali Daghigh, Reza Soufi
Client: N/A

 

Kordan Family Villa with 850 m2 area located in a 1600 m2 garden and adjacent to the river on Kordan foothills. Some specified points were considered from the begining as the fundamentals of design according to the general demands of the client and general conditions: building a family summerhouse with full leisure facilities, creating a modern volume with traditional and local materials and also elimination of visual disturbances existed in the neighborhoods and making the most of the natural landscape.

According to the basic foundations, we found the project needed some kind of introversion and spatial separation from inside (a response to the individual experience of the space) and at the same time a continuity and spatial link between internal and external environment in order to observe some kind of purity, integration and fluidity (a response to the collective experience of the space). In order to preserve the landscape and view, the main axis of the building has been directed to the natural landscape in longitude and also separated from the neighborhoods on the sides. In such situation, creating a hidden space in the middle of the building, reminding the pattern of central yard, makes the exposure organization of other spaces around itself possible; which is a response to the demand of applying traditional patterns.

In the following, the plan was organized in 3 floors to keep the slope and not to manipulate natural state of the ground. The lower floor, a part of which was under the ground, included pool, billiard hall, mechanical room , and janitorial with independent access from the yard. The middle floor which develops the main link between the central yard and external environment and has been dedicated to sitting public space, kitchen and guest suit. The upper floor has been designed for family member’s private bedrooms ( suits) with independent access from outside the building which are linked to each other through a corridor and pendant bridge.In total and in practice, light has been somehow directed to the depth of spaces and the bilateral link inside and outside the space contributed to the concepts of the plan. The internal space has been expanded on area and goes outside in the form of terrace. Also, there is a full view to the external environments from the central point; i.e. living room.

Given to the demand of the client to make the possibility of continuous use of pool in all the seasons, a glass box with opening walls has been considered that provide easy access to the surroundings for sunbath and also permanent for the sunlight to pass through . It should be also noted that covering the pool and adding elevator to the patio was carried out due to client’s late demand , after foundation complation. Environmental architectural approach requires a simple and readable expression of details in addition to the plan’s nature. And this made us to see the brick as a mass (consistent security), glass as an inviter, and iron as a communicator.

3 elements turn the pathway from inside to outside into an emotional experience in the form of wall, windows and ceiling. The integration and continuity of the material of which from internal to external spaces contribute to the modernization of space spirit. Finally, in spite of old buildings in the neighborhoods and considering the complying of the river line as well as organizing all the facilities needed and aesthetic demands of the project, general objectives to develop a desirable and pleasant space for comfort and rest has been observed. Execution stage of the project started on October 2012 after 3 months of architectural & structural planning and finished on January 2015.

The lot is divided to east and west parts with a gap in between which provides vertical circulation and medial terraces. The floating traces create an attractive place to involve the perspective and become an intersection between exterior and interior spaces, like what "Eyvan" did in ancient houses. The first box on the ground floor is shifted back to the yard providing the main access to the site and moreover improving the relation of the ground floor unit to its yard. The main challenge of the design process was how to organize spaces to have optimum use of light and view as well as interaction of varied spaces such as enclosed-open and semi-open spaces and discourse born from their relation. The façade, circulation box and outer walls, which are made of concrete, have structural and architectural role that remain exposed till operation.

 

Read 7190 times Last modified on Wednesday, 20 June 2018 18:52