Email: caoi.ir@post.com Telegram ID: @caoiran

IN THIS PART, YOU WILL ACCESS TO THE PROJECTS DESIGNED AND CONSTRUCTED BY IRANIAN ARCHITECTS INSIDE AND OUTSIDE OF IRAN.
TO KNOW ABOUT HOW YOU COULD SUBMIT YOUR PROJECT, PLEASE CONTACT US!

Shadow
Slider

Bozorgmehr House

PROJECT GENERAL INFORMATION

 

Name: Bozorgmehr House

Location: Mashhad, Iran

Architecture Firm: EOT Design Studio []

Architect in Charge: Hanieh Alizadeh, Mahmoud Ganji

Date: 2012-2015

Site Area: 250 sqm

Built Area: 525 sqm

Type: Residential

Executive Manager: Mohsen Asadzadeh

Executive Team: Arsalan Asadzadeh, Khalil Arzhangi

Client:  Matin Daneshmand, MohammadBagher Alizadeh

Photographers: Mahmoud Ganji

Award: 1st Place (Shared) in Memar Award, in the section of single residential building category, 2015

 

 

Bozorgmehr house is a single-family house in three stories built in an infill block of a low dense alley inMashhad, Iran. In this neighborhood most of the blocks are 250 square meters lots and from years ago one or two story villas were built in 60 percent of these lots. As a result of ascending cost of lands, materials, and the construction over years, these single-family houses have been demoed and replaced with two or three story apartments, which occupied most of their yards with a minimum set back. Meanwhile reaching the maximum rentable area or an attractive façade seemed to be more substantial instead of the architectural approaches that resulted spatial qualities.

 

In bozorgmehr house, we tried to create various dynamic spaces supported with approximate amount of natural light and views of greeneries, while maintaining the coherency and unity of the whole spaces. To create an effective visual and physical connection between inside and outside, we placed a northern yard and an inner void in the middle of the house and reconfigured the landscaping of the main southern yard. The northern yard, placed beyond the façade frames, not only connects the adjacent spaces (the entrance, kitchen, and rooms upstairs), but also creates controllable desired views of greeneries next to them. The exterior frames in addition to minimalizing the façade, allows the warm southern sunlight to nourish the northern trees as well.

 

The void, invites the sunlight into the house that creates a stronger bound between inside and outside. This light is a reflection of environmental changes in the building and generates a relationship between the interior and exterior and results various interior spaces, motions, and a contrast between light and shadow during different hours of day and seasons.

 Projects-Social 2 Projects-Social 3 Projects-Social 4

Read 3039 times Last modified on Tuesday, 15 November 2016 21:31