National and University Library NUK II Proposal Competition

 

/8
National and University Library NUK II by Kamvari Architects  1 National and University Library NUK II by Kamvari Architects  2 National and University Library NUK II by Kamvari Architects  3 National and University Library NUK II by Kamvari Architects  4 National and University Library NUK II by Kamvari Architects  05 National and University Library NUK II by Kamvari Architects  6 National and University Library NUK II by Kamvari Architects  7
National and University Library NUK II by Kamvari Architects  8            

 

PROJECT GENERAL INFORMATION

 

Name : National and University Library NUK II Proposal Competition

Architect : Kamvari Architects

Location : Ljubljana, Slovenia

Project Director: Omid Kamvari, Wolfgang Frese

Project Team: Nikoletta Poulimeni, Fraser Leach_Smith, Yasaman Mousavi, Nazanin Behboodikhah, Sharareh

Khodabakhsh, Mona Mirzaie, Mehrad Mahnia

Competition: National and University Library NUK II Competition

Date : 2012

 

 

 

The design approach for the National and University Library NUK II by Kamvari Architects re-evaluates what a library could be in the 21st century. As a result, their concept allows the building to become an iconic symbol for Ljubljana. The library offers a variety of external and internal public spaces that caters for a range of formal and informal environments for social interaction and cultural exchange. It also becomes an active part of the city scape through its materiality and cultural relationship. More images and architects’ description after the break.

With the ground floor largely occupied by the display and exploration of the Roman ruins, the provision of a larger and more flexible public space is proposed on the roof where soft and hard landscaping winds itself up to the top of the building allowing for magnificent views over the old city center and towards Ljubljana castle.

The volume of the new structure forms a block that largely follows the perimeter of the site boundary and leaves a small internal courtyard to bring light and air into the deep floor plate and indeed on to the exposed roman ruins. However what appears to be an introverted approach is in fact a contemporary interpretation of the urban block that provides different degrees of permeability by winding upwards and partly overlapping each other.

The Concept builds upon the culture of hiking and further reinforces this through the use of material associated to such activities, the use of Hay in the facade as a screening and performative elements reconnect the building to Slovenia’s historical past.

 

 

خواندن 5362 دفعه آخرین ویرایش در چهارشنبه, 24 ارديبهشت 1393 ساعت 16:33